Gezondheid

5x tips om sneller in slaap te vallen

Lig jij vaak ’s avonds nog lang naar het plafond te staren omdat je moeilijk in slaap komt? Dat is natuurlijk enorm vervelend. Het is namelijk belangrijk om genoeg uren slaap te pakken per nacht en het is uiteraard absoluut niet fijn om iedere ochtend weer heel moe wakker te worden. Er zijn een aantal tips die jou erbij kunnen helpen om sneller in slaap te vallen. Welke tips dit zijn? Dat lees je hier. 

Creëer je eigen routine 

Als je regelmatig moeite hebt om in slaap te komen, is het goed om een routine te creëren. Word jij bijvoorbeeld om 11 uur ’s ochtends wakker, en probeer je om 10 uur ’s avonds naar bed te gaan omdat je de volgende dag vroeg moet opstaan, dan heb je een grote kans dat dit niet lukt. Om wel in slaap te kunnen vallen ’s avonds, is het daarom een goed idee om een vaste routine te creëren. Ga iedere (werk)dag rond dezelfde tijd slapen, en sta rond dezelfde tijd op. Wanneer je dit doet en dus een vaste routine hebt, raak je hieraan gewend. Zo kun je sneller in slaap vallen en word je ook minder moe wakker s’ ochtends. 

Vermijd schermen

Zit je vaak ’s avonds laat, net voordat je gaat slapen nog even op je telefoon? Je weet vast dat dit niet bevorderlijk is voor een goede nachtrust. Door net voordat je gaat slapen nog bezig te zijn met een bepaald scherm, wordt je minder snel moe. Dit komt door het blauwe licht dat deze schermen uitstralen. Je kunt dus niet verwachten dat op het moment dat je je telefoon weglegt, je daarna direct in slaap valt. Om sneller in slaap te vallen, is het dus goed om je toestel een tijdje van tevoren al weg te leggen. Het kan wel een goede optie zijn om bijvoorbeeld een boek te gaan lezen voordat je gaat slapen. Hierbij heb je geen last van het felle licht van je scherm.

Zorg voor voldoende beweging

Om sneller in slaap te kunnen vallen, is het goed om ervoor te zorgen dat je overdag voldoende beweegt. Dit kan zijn door een workout te doen, maar ook gewoon een wandeling kan hierbij helpen. Doordat je energie verbruikt val je ’s avonds sneller in slaap. Ga echter niet net voor het slapen nog even heel veel bewegen, want dan kan het door de adrenaline juist averechts werken. 

Let op voeding en cafeïne

Drink jij het liefst meerdere kopjes koffie per dag? Dit kan een grote invloed hebben op jouw slaap. De cafeïne blijft namelijk lang in jouw lichaam en dit kan ervoor zorgen dat jij minder snel in slaap valt. Dit geldt ook voor eten. Om zo snel mogelijk in slaap te vallen ’s avonds, is het verstandig om zo’n 1 tot 2 uur voordat je wilt gaan slapen niets meer te eten. 

Verbeter je slaapomgeving

Is de temperatuur in jouw slaapkamer te warm, of juist te koud? Of heb je bijvoorbeeld last van lawaai van buiten of licht dat ’s nachts door lampen van buiten naar binnen schijnt? Zorg er dan voor dat je hier iets aan doet. Een ideale slaapomgeving is donker, niet te warm en niet te koud, stil en comfortabel. Zodra deze factoren in orde zijn, zal je zien dat je sneller in slaap valt. Wanneer je je blijft ergeren aan bepaalde factoren van je slaapkamer, helpt dit namelijk niet mee om je slaap te bevorderen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button