Gezondheid

De beste tips om een burn-out te voorkomen

Stress en een burn-out: het komt steeds vaker voor. Des te beter is het om dit absoluut te proberen voorkomen. Maar hoe voorkom je dat je overspannen raakt en misschien ook wel een burn-out krijgt? Er zijn enkele tips die je hiervoor in je achterhoofd kunt houden. Welke tips dit zijn, lees je in dit artikel. 

Ken je grenzen

Ben je zo’n iemand die zo veel mogelijk wil doen in een korte tijd? En dan ook nog zo perfect mogelijk? Dat is natuurlijk een goede motivatie. Echter is het wel belangrijk om altijd naar je lichaam te luisteren en je grenzen te kennen. Je kunt wel oneindig doorgaan met bijvoorbeeld werken, maar jouw lichaam heeft ook rust nodig. Als je continu bezig bent vergeet je dit wellicht wel eens maar het is enorm belangrijk om in je achterhoofd te houden. Luister naar je lichaam en weet wanneer je moet stoppen, dat is heel belangrijk als je tegen een burn-out aanzit en deze echt wilt voorkomen.

Plan rustmomenten in

Als je weet dat je te veel werk aan het verrichten bent, is het belangrijk om rustmomenten in te plannen. Hoewel je dit misschien tegenstaat omdat je graag zo hard mogelijk aan het werk bent, is het wel een hele belangrijke tip als jij straks geen burn-out wilt hebben. Om weer even fris te kunnen beginnen, zijn rustmomenten juist ideaal. Je kunt deze rustmomenten besteden door even helemaal niets te doen, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om bijvoorbeeld een korte wandeling te maken. Door een korte wandeling te maken haal je even een frisse neus en kan je er daarna weer met de volle moed tegenaan. Je bent er dan toch even tussenuit geweest, en dit is enorm belangrijk als je een burn-out wilt voorkomen. 

Praat erover

Als je stress hebt of andere problemen hebt, is het goed om hier altijd met anderen over te praten. Alles opkroppen is echt geen goed idee, want dan wordt de kans op een daadwerkelijke burn-out groter. Praat erover met familie, vrienden, of je baas. Als je aangeeft dat je niet zo lekker in je vel zit kunnen jullie samen naar de beste oplossingen zoeken. Houd het dus niet helemaal voor jezelf, maar praat erover met anderen.

Zoek afleiding

Als je last hebt van stress of andere problemen is het goed om afleiding te zoeken. Wat goede afleiding kan zijn is sporten. Zo ben je even met heel iets anders bezig en ben je tegelijkertijd goed aan het bewegen. Ook leuke activiteiten plannen kan als goede afleiding bieden. Door regelmatig afleiding te zoeken kun je jouw gedachten even verzetten en dit is goed om een burn-out te voorkomen. 

Goede nachtrust

Om een burn-out te voorkomen is het heel erg belangrijk dat je een goede nachtrust hebt. Ga dus niet te laat slapen, zodat je je niet telkens de volgende ochtend heel moe voelt. Als je steeds moe wakker wordt helpt dit natuurlijk niet mee als je al niet zo lekker in je vel zit. Creëer je eigen routine, waarbij je iedere dag rond dezelfde tijd gaat slapen en weer rond dezelfde tijd opstaat. 

Trek altijd op tijd aan de bel als je je niet zo goed voelt. Wanneer je daadwerkelijk een burn-out hebt, ben je namelijk nog verder van huis. Luister naar je lichaam en ken je grenzen. Doe er alles aan om die burn-out te voorkomen!

Gerelateerde artikelen

Back to top button