Vakantie & vrije tijd

6 goede tips om barbecuekoningin te worden

De man des huizes is vaak de ongekroonde barbecuekoning. Maar waarom moet het altijd de man zijn die zich ontfermt over het grillen van het vlees? Dat kunnen wij vrouwen zelf ook best. Wil jij ook de barbecuekoningin des huizes worden? We geven een aantal nuttige tips.

Het juiste vlees

Hoe goed je skills met de barbecue ook zijn, alles valt en staat natuurlijk met goed vlees. Met vlees van slechte kwaliteit zal het resultaat altijd tegenvallen. Bespaar daar dus niet op als je door je eters gekroond wilt worden tot barbecuekoningin. Je kunt online uitstekend bbq vlees bestellen om van je barbecue een succes te maken.

Stokjes weken

Maak je zelf saté door stukjes bbq vlees op een houten stokje te doen? Dan is het verstandig om de houten stokjes eerst een uur te laten weken in een bakje met water. Dit zorgt ervoor dat het hout minder snel verbrandt op de barbecue én dat het vlees er uiteindelijk makkelijker vanaf komt. Je eters zullen je dankbaar zijn.

Barbecue voorbereiden

Uiteraard moet je de barbecue zelf ook gereed maken. Zorg dat deze stevig staat op een plek waar er niet gemakkelijk brand kan overslaan. Houd vervolgens rekening met 20 minuten tot een half uur die houtskool of briketten nodig hebben om op temperatuur te geraken. Als er geen vlammen meer zijn en je kolen met een laagje witte as bedekt zijn, is de BBQ klaar voor gebruik. Bestrijk het rooster met wat olie en plaats het 25 tot 40 centimeter boven de gloeiende kolen.

Hygiëne

Wanneer je in de weer gaat met rauw vlees, is hygiëne van groot belang om te voorkomen dat je jezelf en je eters onverhoopt ziek maakt. Het is belangrijk om schone materialen te gebruiken en andere tangen of grijpers te gebruiken voor rauw vlees dan voor gegaarde producten. Let ook goed op dat je vlees dat bereid is niet terugleg op het bord of in het bakje waar rauw vlees in gezeten heeft. Gebruik een schoon bord voor bereid vlees.

De juiste volgorde

De juiste volgorde

Om ervoor te zorgen dat iedereen tegelijkertijd kan eten, is de volgorde waarin je het vlees op de barbecue legt belangrijk. Je begint met het vlees dat het meeste tijd en hitte nodig heeft om te garen. Dat is het rundvlees. Vervolgens komt het kalfs- of lamsvlees en daarna de spiesen. Als laatste kan het varkensvlees en voorgegaard vlees op de BBQ. Houd er rekening me dat producten van gehakt of gemalen vlees goed moeten worden doorgegaard. Het is verstandig om kippenpoten of drumsticks 20 minuten voor te garen. Gemarineerde stukken vlees kun je het best eerst even droog deppen met een keukenrol om vlammen al gevolg van druppende olie te voorkomen.

Omdraaien

Natuurlijk is het ook het tussentijds omdraaien van het BBQ vlees cruciaal. Dit doe je wanneer er een korstje op het vlees gekomen is. Vervolgens keer je het vlees regelmatig om totdat het goed gaar is. Merk je dat het te hard gaat? Verplaats het vlees dan naar de zijkanten, omdat het daar vaak minder heet is dan in het midden.

Is je vlees toch ongemerkt iets te hard gegaan, waardoor er zwarte randjes of korstjes zijn ontstaan? Snij deze dan gewoon even weg zodat je toch gewoon een mooi gegaard stukje vlees kunt aanbieden aan je eters!

Gerelateerde artikelen

Back to top button