Verzorging

3 belangrijke zaken die bij de basisverzorging van je kat horen

Katten zijn net als mensen. Soms willen ze hun eigen ding doen, soms willen ze genegenheid en dicht bij je zijn. Dat maakt katten tot prettige huisgenoten die een niet al te grote stempel op het huishouden drukken. Maar het zijn geen huisgenoten die je voor zichzelf kunt laten zorgen. Los van het voedsel en drinken, heb jij als eigenaar ook de verantwoordelijkheid om de gezondheid van je kat te bewaken. In het belang van je kat, maar ook in je eigen belang.

Wormen

Spoelwormen en lintwormen zijn niet ongewoon bij katten. Niet alleen buitenkatten kunnen deze oplopen door er larven van binnen te krijgen. Ook binnenkatten lopen dit risico. Het is niet altijd aan een kat te zien dat hij of zij wormen heeft, en de kat hoeft er ook niet altijd ziek van te worden. Maar de larven die wormen van je kat uitscheidt kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid van mensen en in het bijzonder kinderen. Heeft je kat vlooien (gehad)? Dan is hij of zij ook besmet met lintworm! Daarom is het regelmatig ontwormen van je kat belangrijk. Eén keer in de drie maanden kun je daarom met een pipetje een ontwormmiddel in de nek van je kat druppelen of een tablet aan het voedsel toevoegen.

Vlooien

Het risico van vlooien ligt altijd op de loer, ook bij binnenkatten. Dit is geen kwestie van hygiëne. Een met vlooien besmette kat kan zorgen voor een vlooienplaag in huis, waardoor je er zelf ook last van krijgt. Daarom is het belangrijk om een vlooienbesmetting te voorkomen. Je kunt je kat iedere maand een druppeltje anti-vlooien middel voor de kat in de nek toedienen om ervoor te zorgen dat zijn vacht geen comfortabele plaats meer is voor vlooien.

Oormijt

Oormijt katten

Hoewel oormijt bij de volwassen kat niet zo vaak voorkomt, is het wel zeer besmettelijk. Heb je net een kitten in huis genomen, dan een volwassen kat die je al in huis had daar ook last van krijgen. Ook andere huisdieren lopen het risico om besmet te worden. Je kunt oormijt behandelen door met een pipet het middel Stronghold in de nek te druppelen. In sommige gevallen kan het zo zijn dat kat zoveel oorsmeer heeft dat het beter is om ook nog de oren met een oorcleaner te behandelen.

Hoe gezellig een kat in huis ook kan zijn, je haalt er dus ook een aantal risico’s mee in huis. Dat hoeft geen probleem te zijn als je zorgt voor een adequate basisverzorging waarbij je de meest voorkomende problemen, zoals de hierboven beschreven zaken, probeert te voorkomen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button