GezondheidVerzorging

Hoe weet ik of ik extra vitamine B12 moet slikken?

Er zijn behoorlijk wat mensen die extra vitamine B12 slikken. Dit is verstandig als je via voeding niet voldoende van deze vitamine binnenkrijgt. Het probleem is alleen dat veel mensen niet weten of zij genoeg vitamine B12 binnenkrijgen. Geldt dit ook voor jou? Lees dan vooral verder. In deze tekst helpen wij je in te schatten of het nodig is om extra vitamine B12 te slikken.

Het belang van vitamine B12

Vitamines zijn belangrijk voor het verloop van bepaalde processen in het menselijk lichaam. Dit geldt ook voor vitamine B12. Deze vitamine zorgt namelijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en zenuwen. Daarnaast helpt vitamine B12 bij de opname van ijzer. Omdat deze vitamine vooral voorkomt in de darmflora van dieren, zit hij vooral dierlijke producten. Je komt het onder meer tegen in yoghurt, kaas, rundvlees, varkensvlees, melk en eieren. Omdat vegetariërs en veganisten weinig tot geen dierlijke producten eten, hebben zij een verhoogde kans op een vitamine B12 tekort.

Klachten die op een vitamine B12 tekort kunnen wijzen

Als je vrijwel dagelijks producten eet die we hierboven noemden, is er niet snel sprake van een vitamine B12 tekort. Volwassenen hebben namelijk slechts 2,8 microgram vitamine B12 per dag nodig volgens de Gezondheidsraad. Voor zwangere vrouwen ligt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) op 3,2 microgram.

Krijgt jouw lichaam niet voldoende vitamine B12 binnen via voeding? Dan kan dit verschillende klachten tot gevolg hebben. Helaas zijn er maar weinig mensen die deze klachten linken aan een vitamine B12 tekort. Om jou hier wat meer bewust van te maken, zetten we hieronder een aantal symptomen op een rijtje die kunnen wijzen op een tekort aan deze vitamine.

– Je voelt je slap en/of moe
– Je ziet bleekjes
– Je voelt je licht in je hoofd
– Je hebt weinig eetlust

Wanneer je één of meerdere van deze klachten herkent, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Hij kan namelijk een bloedtest uitvoeren om het vitamine B12 gehalte te meten. Als je niet tijdig in actie komt, kun je op de lange termijn tintelingen en/of een dof gevoel in handen en voeten krijgen, problemen ervaren met lopen of moeite hebben met concentratie en coördinatie.

Vitamine B12 aanvullen met supplementen

Vitamine B12 aanvullen met supplementen

Blijkt dat je te weinig vitamine B12 binnenkrijgt? Dan kun je voedingssupplementen innemen om dit tekort aan te vullen. Hier heb je vandaag de dag verschillende mogelijkheden voor, zoals vitamine B12 smelttabletten. Let er goed op dat het je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet (te ver) overschrijdt. Waak er bovendien voor dat je voedingssupplementen gaat zien als vervanger van voeding met vitamine B12. Het is namelijk belangrijk dat jouw lichaam ook via voeding voldoende van deze vitamine binnenkrijgt. Gebruik vitamine B12 supplementen daarom alleen als aanvulling op jouw voeding.

Gerelateerde artikelen

Back to top button