Wonen

5 stylingfouten waardoor je interieur er cheap uitziet

Een stijlvol ingericht interieur hoeft echt niet per se duur te zijn. Er zijn genoeg prachtige meubels en accessoires die juist heel betaalbaar zijn, waarmee je je interieur een luxe uitstraling kan geven. Behalve… als je een van de volgende fouten maakt. Want deze stylingfouten laten je interieur juist cheap ogen, ongeacht de prijs die je ervoor betaald hebt!

1. Alles in dezelfde kleur

Het is logisch dat je je favoriete kleur graag terug wil laten komen in je interieur, maar probeer er niet in door te slaan. Wissel het juist af met wat andere kleuren die hier mooi bij passen en stel op die manier een fijn kleurenpalet samen. Op die manier voorkom je dat je interieur monotoon oogt en zorg je juist voor een rustig geheel. Mag het best wat speelser? Voeg dan hier en daar wat contrasterende kleuren toe.

En als je écht heel erg fan bent van een bepaalde kleur, dan kun je ook voor ton sur ton gaan. Oftewel: meerdere tinten uit een bepaalde kleurfamilie met elkaar combineren.

2. Verkeerde verlichting

Een andere factor die je interieur kan maken of breken is verlichting. Niet alleen qua design van de lampen, maar net zo goed qua warmte en felheid van de lichtbron. Het beste kun je daarom meerdere lichtbronnen met elkaar combineren. In de woonkamer kies je bijvoorbeeld voor een heldere maar warme plafondlamp, gecombineerd met een mooie vloerlamp en een aantal tafellampen met warmer licht. En dat felle witte licht? Dat bewaar je maar voor in de garage. 

3. Te veel rommel en prullaria

Accessoires mogen niet ontbreken in een interieur, maar ook hier moet je oppassen dat je niet doorslaat. Het oogt anders namelijk al snel rommelig en cheap. De beste manier om met een frisse blik naar je accessoires te kijken is door allereerst alles weg te halen en te verzamelen en dan per stuk te bekijken of je ze in huis wil of wil opbergen/weggooien.

Naast accessoires zijn ook voorwerpen als sleutels, post, tijdschriften en opladers echte rommelmakers. Misschien zie jij ze zelf niet meer, omdat ze er gewoon altijd zijn, maar dit is wel de rommel die jouw visite als eerste ziet bij binnenkomst. Zorg ervoor dat je hier een vaste opbergplek voor hebt, uit het zicht! 

4. Vloerkleed heeft de verkeerde maat

Vloerkleed heeft de verkeerde maat

Bij het uitkiezen van een vloerkleed gaat de meeste aandacht in eerste instantie vaak naar de kleuren, het patroon en het materiaal. Maar vergeet je vooral ook niet te focussen op de juiste maat, want wanneer je een te klein vloerkleed kiest oogt dit al gauw cheap en klopt het niet met het geheel.

Zorg er daarom voor dat je vloerkleed minstens zo breed is als de bank, zodat de voorste poten van de bank in ieder geval op het vloerkleed kunnen staan. Ben je toch verliefd geworden op een kleiner vloerkleed (of heb je er al een liggen), dan kun je er altijd nog twee met elkaar combineren door ze speels over elkaar heen te leggen. 

5. Gordijnen zijn verkeerd opgehangen of de verkeerde maat

De prijs die je voor je gordijnen betaalt zegt lang niet alles over de uitstraling. Er bestaat immers ook ontzettend veel betaalbare raamdecoratie met een luxe uitstraling. Waar het dan ook vooral vaak fout gaat is de manier van ophangen of de verkeerde maat van de gordijnen. Te kort of te lang is dan ook sowieso een absolute no go. Daarnaast moet je goed nadenken over de manier waarop je ze ophangt. Een roede, rails of vouwsysteem bijvoorbeeld. En bedenk ook welk effect je hiermee creëert. Want je wil natuurlijk niet dat je ramen er kleiner uitzien dan ze werkelijk zijn. Daarom kun je er het beste voor zorgen dat de bovenkant van het gordijn minstens 10 cm boven de rails of het raam uitsteekt. Op die manier oogt je plafond namelijk ook nog eens hoger.

Gerelateerde artikelen

Back to top button