Vakantie & vrije tijd

Zo koop je duurzaam speelgoed voor je kind

Vind je het belangrijk om in het dagelijks leven zo veel mogelijk rekening te houden met het milieu? Dan is het van belang dat je duurzame keuzes maakt. Van duurzamer wonen tot duurzamer autorijden: er zijn verschillende manieren om milieuvriendelijker bezig te zijn. Ook tijdens het shoppen is dit haalbaar. Benieuwd hoe je duurzaam speelgoed voor je kind koopt? Wij geven wat handige tips!

Investeer in goed speelgoed

Hoe langer je met speelgoed doet, hoe duurzamer je bezig bent. Het is daarom een goede tip om te investeren in goed speelgoed. Speelgoed voor kinderen is natuurlijk te koop in allerlei prijsklassen. Ga voor spullen die ook over een paar jaar nog populair zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan houten blokken of aan lego. Dit speelgoed is tijdloos en niet trendgevoelig, waardoor het mogelijk is voor je kind om jarenlang te gebruiken. En hoe langer de levensduur, hoe beter het is voor het milieu.

Investeer in goed speelgoed

Kies voor tweedehands

Speelgoed een tweede leven geven doe je ook door voor tweedehands te kiezen. Er is genoeg tweedehands speelgoed te vinden waar je nog prima een tijdje mee vooruit kan. Ga eens langs bij de kringloopwinkel of kijk op een platform als Marktplaats. Als je deze keuze maakt denk je niet alleen aan het milieu, ook is het fijn voor je portemonnee. Tweedehands spullen zijn namelijk vaak een stuk goedkoper dan nieuwe spullen.

Vermijd plastic

Iedereen weet dat plastic geen positief effect heeft op het milieu. Het is daarom een aanrader om bij het kopen van speelgoed, plastic zo veel mogelijk te vermijden. Bij sommige soorten plastic wordt er tijdens het productieproces namelijk gebruik gemaakt van milieuonvriendelijke materialen. Dit is lang niet altijd het geval, dus kijk even of er informatie te vinden is over hoe bepaald speelgoed geproduceerd is. Houten speelgoed is in ieder geval een aanrader, omdat hout een duurzaam materiaal is. Bovendien kan dit materiaal goed tegen een stootje en staat het erom bekend dat het lang meegaat.

Lenen of ruilen

Wil je duurzaam speelgoed hebben voor je kind, dan is lenen of ruilen ook een idee. Speelgoed lenen van bijvoorbeeld een vriend of ander familielid zorgt dat je kind hier voor een tijdje mee kan spelen, zonder dat jou dit geld kost. Ruilen is ook een goede mogelijkheid. Zo wissel je een bepaald soort speelgoed in voor wat nieuws. Ruilen kan bijvoorbeeld met vrienden of familieleden die ook kinderen hebben. Door te lenen of te ruilen voorkom je dat je meteen iets nieuws moet aanschaffen. En daarmee maak je een milieuvriendelijke keuze. Bovendien is het voor een kind vaak helemaal niet erg of het speelgoed al gebruikt is. Zolang je kind er maar mee kan spelen!

Met deze tips zorg je dat jouw kind duurzaam speelgoed in handen krijgt. Door goed rekening te houden met duurzaamheid tijdens je zoektocht naar nieuwe spullen voor je kind draag je jouw steentje bij aan een beter milieu. En bovendien biedt het jou ook de kans om geld te besparen, wat natuurlijk altijd mooi meegenomen is.

Gerelateerde artikelen

Back to top button